Autohipnoza – tehnika koja menja život

Autohipnoza – tehnika koja menja život

Kada biste dobili čarobnu moć da rešite jedan svoj problem, šta bi to bilo?

Važno je da znate šta je tačno potrebno da promenite, da biste postali najbolja verzija sebe! Da li imate određenu lošu naviku ili ponašanje koje vam ne donosi dobro? Da li možete da zamislite kakav bi vam život bio kada biste uspeli da rešite to što vas muči?

Taj problem može biti prejedanje, zavisnost od telefona i društvenih mreža, anksioznost, konzumiranje cigareta, depresija, alkoholizam i mnogo toga još. Sigurno ste već pokušali da promenite svoje loše navike, i to mnogo puta. Znamo da nije lako, ali isto tako znamo da postoje efikasne metode za rad na sebi, koje će vam pomoći.

Najpre želimo da vam čestitamo na interesovanju za rad na sebi i traganju za odgovorima! Čovek se najviše menja kada ga nezadovoljstvo trenutnim životom natera da stvori bolji život. Važno je da znate da ste na pravom putu!

Da bismo shvatili šta je autohipnoza, prvo moramo da razumemo šta nije!

Autohipnoza se, kao i hipnoza, neretko percipira kao nešto okultno, na granici realnog sveta ili čak izvan te granice. Često se ljudima, na pomen autohipnoze, jave mračne asocijacije kao što su „sekta, đavolja rabota“ itd. Sve to nije autohipnoza!

Autohipnoza podrazumeva duhovni rad na sebi, pa se smatra da je po nekim karakteristikama slična kao meditacija. Međutim, samohipnoza je tehnika koja brže i efikasnije daje rezultate nego transcedentalna meditacija i drugi oblici meditacija i relaksacija. Jednostavno rečeno autohipnoza je hipnoza koju sprovodimo sami sa sobom, te smo u isto vreme i hipnotizer i hipnotisani. Kada je u pitanju hipnoza iskustva njenih praktikanata su fenomenalna, što takođe važi i za autohipnozu.

Da bismo razumeli kako autohipnoza funkcioniše, najpre moramo uvesti pojmove svest i podsvest, od kojih se naš um sastoji. Svest je zadužena za opažanje i prikupljanje informacija iz spoljnog sveta putem naših čula. Neke od glavnih osobina svesti su racionalnost,  kritičnost, itd. Racionalnost nam služi da uvek nađemo razumno opravdanje za svoje ponašanje, na primer: “Nisam debeo, samo imam teške kosti, kriva je genetika” ili “Pušim jer mi to pomaže da se osećam dobro, smiruje me.” Kritičnost  služi da osporavamo sve informacije koje nisu u harmoniji sa znanjem koje već imamo i zato se teško otvaramo za nove stvari, metode i tehnike koje mogu da nam pomognu.

Sada je neophodno da zaronimo u dubine neistraženog – šta je podsvest?

Istraživanja su pokazala da svesni um procesuira oko 40 bita informacija u sekundi, dok je procesorska snaga podsvesnog uma neverovatnih 40 miliona bita informacija u sekundi. Podsvesni um je milion puta jači u obradi podataka od svesnog uma.

Da li znate koliki procenat misli, osećaja i akcija dolaze našim svesnim izborom? Odgovor je 5%.

A koliki procenat misli, osećaja i akcija dolaze iz našeg podsvesnog uma? Nije teško zaključiti da je odgovor čak 95%.

Kognitivni psiholozi tvrde da je taj odnos 5% prema 95%. Ogromna većina naših odluka, ponašanja i emocija dolazi iz moždanih aktivnosti kojih nismo svesni. To je podsvest.  Upravlja našim životima tako što nam servira zaključke, a mi ne znamo na osnovu čega su oni doneti. Možda je svest zaboravila traumu koju ste proživeli kada ste imali tri godine, ali ne brinite, podsvest ne samo da to pamti, nego su iz toga nastale određene loše navike i problematična ponašanja koje imate danas.

Ako ste pokušavali da ostavite cigarete, da li možete da se prisetite onog trenutka kada danima ne konzumirate duvan i onda vas samo nešto jače od vas natera da zapalite cigaretu? To se desi potpuno iznenada! Samo dva minuta ranije mogli ste se zakleti da je prestanak pušenja bila vaša odluka za ceo život. Isto je i sa prejedanjem ili alkoholizmom. Ta sila, koja nas natera da prekršimo svesnu odluku da budemo bolji, dolazi upavo iz podsvesti. Moć podsvesti neuporedivo je veća od snage koju ima svest. Upravo iz tog razloga autohipnoza je moćan alat koji nas uči kako da menjamo nesvesno i  oblikujemo svoje ponašanje i navike onako kako želimo.

Frojd je definisao pojam podsvest pre samo 130 godina, što ovaj pojam čini relativno novim i nedovoljno istraženim. Iz tog razloga veliki broj ljudi za sada nema nikakva znanja o tehnikama koje nam pomažu da menjamo podsvest, kao što je autohipnoza.

Sada konačno možemo odgovoriti na pitanje šta je zapravo autohipnoza!

Autohipnoza je stanje usredsređene pažnje tokom koga je podsvesni um izuzetno podložan sugestijama. Tehnikom autohipnoze obezbeđuje se intimna povezanost svesnog i podsvesnog uma. Tokom ove hipnoterapije svesni um je zadužen za stvaranje sugestija, koje dovode do željenih promena u ponašanju, dok ih podsvesni um detektuje, procesuira i usvaja. Jednostavnije rečeno, u pitanju je hipnoza koju sprovodimo sami sa sobom, te smo u isto vreme i hipnotizer i hipnotisani.

Ova hipnoterapija se sprovodi u kombinaciji sa opuštanjem – relaksacijom i najbolje funkcioniše kada dostignete dublje stanje uma. Da biste postigli željene ciljeve autohipnozom, potrebno je samo da se prepustite i spoznaćete kolika je moć podsvesti.

Autohipnoza nam je, ipak, bliskija nego što mislimo!

Pokazalo se da je svojevrsno stanje autohipnoze kod svakog od nas prisutno u više od 95% vremena i tako je oduvek. Sam čin dubokog razmišljanja, kome svakodnevno pribegavamo, zapravo je stanje autohipnoze. S obzirom na to da se radi o nesvesnoj aktivnosti, potrebno je samo da naučimo kako da je svesno sprovodimo da bismo imali sve benefite koje ona donosi.

Ukoliko želite da saznate više o autohipnozi i naučite kako da je sprovodite, preporučujemo da pročitate knjigu Autohipnoza. Ovo štivo će vam pomoći da brzo usvojite potrebne veštine i tehnike, a zatim možete da razvijate iskustvo autohipnoze u skladu sa sopstvenim zahtevima. Knjiga obiluje praktičnim savetima, pa ćete nakon što je pročitate biti obučeni da sprovodite autohipnozu, što će vam pomoći da promenite svoje ponašanje i navike. Ukoliko se pitate kako započeti rad na sebi, pred vama je prilika da promenite svoj život! Iskoristite sve benefite koje nam autohipnoza donosi i postanite najbolja verzija sebe!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu